Αποτέλεσμα της πολύχρονης και συστηματικής εργασίας του Λ.Ε.Κ. στον Εθνικό Λαογραφικό τομέα, είναι η δημιουργία μιας σπάνιας συλλογής από αυθεντικές Ελληνικές φορεσιές.

Για τις φορεσιές αυτές έχει βραβευθεί δύο φορές με το πρώτο βραβείο παραδοσιακής ενδυμασίας στο διεθνές Φεστιβάλ του Agrigento της Σικελίας (2000 και 2003), ενώ σχετικά με αυτές έχει εκδόσει τρία λευκώματα (Παραδοσιακές φορεσιές, 1991 – Ελληνικά Κοσμήματα, 1996 – Τα Χρυσοκέντητα: Η τέχνη των Τερζήδων, 2006).

Τις φορεσιές αυτές, αντίθετα από άλλους φορείς με ανάλογη δράση, δεν τις προορίζει μόνο για μουσειακούς σκοπούς, μελέτη και διδασκαλία αλλά τους δίνει σάρκα και οστά στις μεγάλες μουσικοχορευτικές του παραστάσεις με θέματα από την ελληνική παράδοση, τις οποίες διοργανώνει κάθε χρόνο στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τους θησαυρούς της γυναικείας και της ανδρικής ιματιοθήκης του παρουσίασε το Λ.Ε.Κ. στο κοινό τo 2007 σε επίδειξη που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του πανηγυρικού εορτασμού των 40 χρόνων από την ίδρυσή του, στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Ξενοδοχείου ELITE. Με πολλή συγκίνηση, τα μέλη των χορευτικών ομάδων του Λ.Ε.Κ. παρουσίασαν τις μοναδικές αυτές φορεσιές, ζωντανεύοντας όχι μόνο τον πλούτο, την πολυμορφία και την ιδιαιτερότητα της παραδοσιακής ελληνικής ενδυμασίας αλλά και, ως ελάχιστο φόρο τιμής, ότι πιο όμορφο άφησε πίσω της η εθελοντική προσφορά εκατοντάδων γυναικών, που εργάστηκαν ακούραστα, αυτά τα 40 χρόνια, για τη διάσωση του λαϊκού μας πολιτισμού.