Ιστορικό / Σκοποί
Οργάνωση και Διοίκηση
Τμήματα Διδασκαλίας
Δραστηριότητες
Κοινωνικό έργο
Ιματιοθήκη
Τιμητικές διακρίσεις
Επικοινωνία
Χρήστης: [Είσοδος]
Αναζήτηση:
ΑρχικήSite MapΕπικοινωνία
English
Τα Νέα του Λ.Ε.Κ.:
28/2/2014

Αποκριάτικος χορός χορευτικής ομάδας
Τον ετήσιο αποκριάτικο χορό τους πραγματοποίησαν με μεγάλη επιτυχία τα μέλη της χορευτικής ομάδας του Λ.Ε.Κ. στην αίθουσα της Αγ. Νικολάου.


25/2/2014

Επίσκεψη 18ου Δημοτικού
Το Λ.Ε.Κ. επισκέφθηκε η Β' τάξη του 18ου Δημοτικού Καλαμάτας. Τα παιδιά συμμετείχαν στο γαϊτανάκι, ντύθηκαν με παραδοσιακές φορεσιές, χόρεψαν και έπαιξαν παραδοσιακά παιχνίδια.


16/2/2014

Παιδικός αποκριάτικος χορός
Τον ετήσιο παιδικό αποκριάτικο χορό του πραγματοποίησε το Λ.Ε.Κ. στο ξενοδοχείο ELITE με εξαιρετική επιτυχία. Τα παιδιά συμμετείχαν σε παραοδοσιακά αποκριάτικα δρώμενα, χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, αλλά και ξεφάντωσαν με ελληνική και ξένη μουσική και διασκέδασαν με κλόουν και μεταμφιέσεις.

Φωτογραφικό Αρχείο:
    
ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
ΙΔΡΥΜΑ
ΙΩΑΝΝΟΥ Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Λύκειον των Ελληνίδων Καλαμάτας

Το Λύκειον των Ελληνίδων Καλαμάτας ιδρύθηκε το 1967 και είναι ένα από τα αδελφά Λύκεια που υπάρχουν σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια, αλλά και την Ευρώπη, την Αμερική, την Αυστραλία, την Αφρική και τη Ν. Ζηλανδία. Σκοπός του Λ.Ε.Κ. είναι η διαφύλαξη των Ελληνικών παραδόσεων, των ηθών και των εθίμων, καθώς και η ανύψωση και η πρόοδος των Ελληνίδων.

Αποτέλεσμα της πολύχρονης και συστηματικής εργασίας του στον Εθνικό Λαογραφικό τομέα, είναι η δημιουργία μιας σπάνιας συλλογής από αυθεντικές Ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές.

Το Λ.Ε.Κ. δραστηριοποιείται ενεργά στον τομέα της εκμάθησης των παραδοσιακών Ελληνικών χορών. Διαθέτει, εξάλλου, μόνιμη χορευτική ομάδα, η οποία πραγματοποιεί χορευτικές παραστάσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό με εξαιρετική επιτυχία καθώς και χορωδία παραδοσιακών τραγουδιών, η οποία πραγματοποιεί μουσικές παραστάσεις μοναδικές ως προς τη θεματολογία και την καλλιτεχνική τους αρτιότητα.

Το Λ.Ε.Κ. έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε πάμπολλες διεθνείς διοργανώσεις, ταξιδεύοντας σε χώρες όπως η πρώην Γιουγκοσλαβία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία η Αυστρία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, το Λουξεμβούργο, η Σουηδία, η Αίγυπτος, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς.

Δραστηριότητές του, όπως η διοργάνωση Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών και εκθέσεων λαογραφικού περιεχομένου, συμβάλλουν αποφασιστικά στην ανάδειξη του Ελληνικού παραδοσιακού στοιχείου.

Μεγάλες μουσικοχορευτικές του παραγωγές με έντονο το θεατρικό στοιχείο αποτελούν σημείο αναφοράς για την πολιτιστική ζωή του τόπου, ενώ ετήσιες παιδικές παραστάσεις με παραδοσιακό χρώμα και φαντασία φέρνουν τα παιδιά πιο κοντά στις ρίζες του Ελληνικού πολιτισμού.

Πρωτότυπα λαογραφικά προγράμματα, σεμινάρια παραδοσιακού χορού και τραγουδιού, εκπαιδευτικές εκδρομές σε παραδοσιακούς οικισμούς και μουσεία συμβάλλουν στην εξειδίκευση της γνώσης των μαθητών του.

Δραστηριοποιείται, εξάλλου, στον τομέα των εκδόσεων λαογραφικού περιεχομένου καθώς και στην ηχογράφηση ψηφιακών δίσκων παραδοσιακών τραγουδιών, ενώ έχει λάβει μέρος σε ραδιοφωνικές εκπομπές και έχει εμφανισθεί στην Ελληνική και την ξένη τηλεόραση.

Για το σύνολο των δραστηριοτήτων του έχει επανειλλημένα βραβευθεί από πολιτειακούς οργανισμούς και κοινωνικούς φορείς αλλά και ανταμοιφθεί με το σεβασμό και την αναγνώριση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου και σύσσωμου του εθνικού και τοπικού τύπου.

Σε μία εποχή που διψά για πολιτισμική ιδιαιτερότητα, το Λ.Ε.Κ., πιστό στις ιδέες που εμφύσησαν πριν από σαράντα χρόνια σε αυτό οι ιδρυτές του, επιστρατεύει όλες του τις δυνάμεις για την προαγωγή του σκοπού του, τη γνήσια και ανόθευτη διατήρηση της Ελληνικής παραδοσιακής μας κληρονομιάς.

2,34375 seconds